// Blogi

5 vinkkiä kesätöiden hakemiseen

keskiviikkona 20.3.2024

Kesätöiden etsintä alkaa olemaan vilkkaimmillaan ja työnantajat etsivät kuumeisesti sopivia vahvistuksia kesäsesonkiin. Tässä muutama vinkki, joiden avulla voit löytää itsellesi sopivan kesätyöpaikan: 

1. Ole aktiivinen 

Aktiivinen ote kesätöiden etsinnässä on yksi oleellisimmista seikoista kesätyöpaikan löytämisessä. Lähetä hakemuksia moneen sinua kiinnostavaan työpaikkaan – mitä useampaan paikkaan haet, sen todennäköisempää on löytää työpaikka. Ota selvää paikallisista yrityksistä, jotka tarjoavat mahdollisia kesätyöpaikkoja. Seuraa aktiivisesti eri kanavia, joista voit löytää työpaikkailmoituksia esimerkiksi some, työnhakukanavat, oppilaitokset sekä yritysten nettisivut. Kannattaa myös hyödyntää omia kontakteja ja kysellä omien verkostojen kautta mahdollisia paikkoja. Myös erilaiset rekrytointimessut voivat olla hieno mahdollisuus päästä keskustelemaan kesätyömahdollisuuksista.  Muista päivittää tietosi kuntoon työnhakusivuille sekä esimerkiksi LinkedIniin, uusi työpaikka voi aueta silloin kun vähiten sitä itse odotat. Ole rohkeasti yhteydessä kesätyöntekijöitä etsiviin yrityksiin tarvittaessa myös puhelimitse, jos työpaikkaan liittyen herää kysymyksiä, joihin ei hakemuksesta löydy vastausta!  

2. Työhakemus ja CV kuntoon 

Työhakemuksen ja CV:n tulisi olla selkeät, joista löytyy kaikki tarvittavat ajantasaiset asiat. CV:stä olisi tärkeä löytyä yhteystiedot, koulutustausta, työkokemus ja lyhyt seloste mitä työtehtävät ovat pitäneet sisällään, kielitaito ja -taso, tietotekniset taidot, luottamustehtävät sekä saavutukset omalla työuralla on myös tärkeää mainita. Nosta esille taidot, jotka ovat avainasemassa hakemassasi työtehtävässä Suosittelijoita kannattaa olla – muista kysyä lupa suositukseen! Harrastuksista voi mainita, jos niistä kokee olevan hyötyä hakemaansa työpaikkaan. Tee CV:stä selkeä ja helppolukuinen. Visuaalisen ilmeen lisäämiseksi kannattaa kokeilla erilaisia CV-pohjia. Kokeile rohkeasti myös video-CV:tä!  

Työhakemus tulisi tehdä erikseen aina jokaiseen paikkaan, johon haet. Ota selvää ja tutustu työnantajaan ja muokkaa hakemusta niin, että siitä huomaa sinun hakevan juuri tätä paikkaa. Muokkaa hakemuksesta tiivis paketti, jossa esittelet itsesi, kerrot taustoistasi sekä miksi haet tätä paikkaa. Perustele konkreettisin esimerkein, että miksi juuri sinä olisit oikea valinta tehtävään. Kun kuvailet itseäsi eri adjektiiveilla esimerkiksi ”taitava”, perustele konkreettisesti, vaikka esimerkin kautta, miten ja miksi olet jossain taitava. Näin saat tuotua helpommin esille osaamistasi. Jos tuntuu vaikealta keksiä itse miten tuoda esille omia vahvuuksia niin voit kysyä vaikka joltain vanhalta työkaveriltasi, että miten hän kuvailisi sinua työntekijänä.  

3. Valmistaudu työhaastatteluun 

Ota mukaan kaikki tarvittavat työ- ja koulutustodistukset sekä työtehtävään vaadittavat dokumentit ja kortit (esimerkiksi hygieniapassi). Tässäkin on tärkeää, että olet tutustunut perusteellisesti haettuun tehtävään sekä yritykseen. Varsinaiseen työhaastattelutilanteeseen voi olla vaikea yksin valmistautua, mutta hyvä tapa on miettiä ja tutustua etukäteen yleisiin haastattelukysymyksiin, sekä opetella esittelemään itsensä, taustansa sekä vahvuudet työntekijänä esimerkiksi kaverin kanssa naamatusten tai vaikkapa puhelimitse. Opettele tuntemaan itsesi ja harjoittele kertomaan itsestäsi. Harjoitus tekee tässäkin asiassa mestarin. Älä murehdi turhaan jännittämistä – kaikki jännittävät, mutta jos koet jännittämisen itsellesi isoksi haasteeksi niin siitä on hyvä esimerkiksi haastattelun alussa mainita haastattelijalle ääneen. Kirjoita muistiinpanoja sekä mieti valmiiksi kysymyksiä, joita haluat itse haastattelijalta kysyä. Haastattelussa on tärkeää myös selvittää, että onko tämä työpaikka sellainen, johon itse oikeasti haluat.  

4. Reflektoi 

Kaikki kokemus on hyväksi, jos otat siitä hyödyn irti. Vaikka et onnistuisikaan nappaaman kesätyöpaikkaa ensimmäisestä haastattelusta niin voit saada siitä paljon hyödyllistä kokemusta. Pyydä haastattelijalta palautetta CV:stä, hakemuksesta ja haastattelusta. Käy läpi mikä prosessissa sinusta itsestäsi tuntui luontevalta ja missä alueilla tuntui, että olet epämukavuusalueella. Harjoittele kehitettäviä asioita, jotta seuraavassa tilanteessa osaat toimia paremmin. Mieti mitkä asiat vaativat vielä parannusta ja keskity niiden korjaamiseen! Ota voimavaroiksi kokemuksesta onnistumiset ja muistele niitä ennen seuraavaa haastattelua. Tämän avulla seuraava unelmien kesätyöpaikka voi olla lähempänä kuin uskotkaan!  

5. Älä lannistu! 

Tärkeää on jatkaa yrittämistä, vaikka heti ei sopivaa työpaikkaa löytyisikään. Työpaikan löytäminen voi olla pitkä prosessi – on tärkeää edellisistä hakuprosesseista ottaa hyödyt ja positiiviset asiat mukaan ja jatkaa hakemista monista eri kanavista. Muista myös, että kaikki työkokemus on hyväksi. Vaikka ensimmäiselle kerralla ei juuri sitä haluamaasi oman alan paikkaa löytyisikään niin uudet kokemukset tuovat uusia taitoja ja voit oppia itsestäsikin paljon uutta sellaisten töiden myötä, joita et ollut kuvitellut tekeväsikään. Ole rohkea ja muista jatkaa yrittämistä.    

 

Meidän avoimet kesätyöpaikat löydät täältä.

 

Tsemppiä kesätyöhakuun!

Valtteri Hannelin

Rekrytointikoordinaattori

Kairest keskisuomi