// Työntekijätarinat

Kairestilaisia: esittelyssä Satu Salolahti

perjantaina 9.10.2020

– Hyvä arki on sitä, että olet tasapainossa itsesi kanssa, töiden kanssa ja saat tehdä sitä mitä rakastat.

Näin kuvailee ajatuksiaan Satu Salolahti, 53, kysyttäessä millaiseksi hän kokee hyvän arjen. Satu on työskennellyt Kairestilla pitkään. Reilusti yli vuosikymmenen. Istuimme eräänä aurinkoisena alkukevään päivänä Sadun kanssa kahvikupin ääreen hänen tämänhetkisen työmaansa, Tahkon huipulla sijaitsevan ravintola Pehkun pöytään. Punaposkisten laskettelijoiden ja lumilautailijoiden nautiskellessa ravintolan tarjoiluista vaihdoimme aina niin pirteän ja sanavalmiin Satun kanssa kuulumisia, tutustuimme paremmin toisiimme ja juttelimme elämänmenosta.

Olin nähnyt Satun aiemmin Kairestin Kuopion toimistolla käymässä. Hän tuli moikkaamaan ohikulkumatkallaan toimiston väkeä mukanaan pussillinen mustikkamuffineja. Oma työntekoni keskeytyi hetkeksi kun jäin kuuntelemaan, että kukas se tuli noin rempseästi haastelemaan mukavia. Ajattelimme tuolloin, että menisimme vähän myöhemmin tekemään Sadusta pientä esittelyvideota hänen työpaikalleen. Allekirjoittaneen pienten ääniteknisten ongelmien vuoksi videohaastattelu jää nyt viimeistelemättä, mutta jutut kerrotaan näin tekstimuodossa.

Mikä olisi sellainen aihe, jonka Satu haluaisi itse tuoda esille vuokratyöstä puhuttaessa?

– No oikeastaan se arvostaminen. Ihmiset eivät oikein ymmärrä, että miksi joku haluaa tehdä pelkkää vuokratyötä. Mutta se on kuitenkin ihan tosi arvokas työ. Nykyään työelämä on myös niin pirstaloitunutta, että tuntuu, että vakituiset ja paikkaan sidoksissa olevat työt alkavat olla koko ajan harvemmassa.

Ruoanlaittoon intohimoisesti suhtautuva Satu on ennättänyt elämässään tehdä kaikenlaista. Pilke silmäkulmassa Satu mietiskelee, että vain taksikuskin ja maailman vanhimman ammatin harjoittamista ei ole tullut kokeiltua. Vuosien varrella kokemusta on kertynyt mm. kampaajan, eläintenhoitaja ja puusepän töistä.

– Silti aina ollut se rakkaus ruokaan. Kävin elintarvikepuolen koulutuksen 80-luvun alussa. Vuonna -88 perustin ensimmäinen oman yrityksen, pitopalvelun. Vielä nykyäänkin teen pitopalveluhommia aina muiden keikkojen ohella, Satu kertoo. – Kun ruoanlaitto on intohimo ja kulkee verissä, ei siitä pääse eroon edes yöllä.

– Herään joskus yöllä unestani siihen, että päässä on jokin hirmu hieno resepti ja se täytyy heti kirjoittaa ylös ennen kuin unohdan sen. Naurankin joskus sille, että maksettaisiinko siitä ylityökorvausta, mutta valitettavasti tämä ei ole onnistunut.

 

Työtä ja vapaa-aikaa

Moottoripyöräilyn lisäksi eläimet ja luonnossa liikkuminen kuuluvat Satun tapoihin rentoutua.

– Sienestän ja kalastan aina silloin jos kesällä on vapaata. Ne ovat sellaisia sydämenasioita. Kotona koiria pyörii aina jaloissa, että ne on semmoinen henkireikä oikeastaan. Raskas työ niin tykkään vähän rauhoittua metsässä ja kalassa sekä koirien kanssa.

Moottoripyörällä Kuopion pajulahdessa asuva Satu viilettää kesän aikana vapaista riippuen 1000–5000 kilometriä.

– Nuorempana tuli ajettua talvisinkin, mutta vanhemmiten on muuttunut liian mukavuudenhaluiseksi. Parasta on ajella pikkuteitä kaikessa rauhassa omien ajatusten kanssa. Ei kuule puhelimia eikä mitään.

Kairest tuli Sadulle tutuksi jo 2000-luvun alussa. – Toistakymmentä vuotta olen ollut. Ja olen ollut tosi tyytyväinen. Se sopii minulle.

– Alun perin uteliaisuudesta lähdin katsomaan, että mitä se tarkoittaa, jos sinä olet vuokratyöntekijä. Halusin aluksi lisätienestiä. Jo silloin minun urani alussa teidän Tarja oli töissä ja hänen juttusillaan ensimmäisen kerran kävin. Me aina naurammekin, että Tarja on minun managerini. Hän on myynyt minua vuosikausia.

– Sitten minä jäin siihen ihan koukkuun, kun huomasin, että voin itse päättää työajoista ja siitä, milloin ja missä minä teen töitä. Ja Kairestilla homma on aina toiminut. Minulla on kokemusta kyllä muistakin vuokrafirmoista, mutta Kairest on ollut aina se, jossa esimerkiksi palkka-, lääkäriasiat ovat toimineet ja aina pidetty sanasta kiinni. Jos on sovittu jotain, niin aina se sana on myös pitänyt. Se oli oikeastaan se syy, miksi jäin Kairestille pysyvästi. Luotettavuus oikeastaan.

 

Monipuolisuus kiehtoo

Vuokratyön mahdollistama vapaus ja työtehtävien monipuolisuus on vetänyt Satua puoleensa heti alusta alkaen.

– Löysin myös intoa työhön siitä, että miten ihana oli, että voit käydä aina uusissa paikoissa, oppia uusia asioita verrattuna siihen, että jäisit yhteen paikkaan junnaamaan.

– Työn vaihtelevuus on minulle se juttu. Kun on tällainen levoton sielu, se että se on aina jotain uutta.

Kairestin toiminnassa panostetaan siihen, että toimistojen väki oppii oikeasti tuntemaan työntekijät. Palvelukokemuksen halutaan olevan niin henkilökohtainen kuin mahdollista. Tämän myös Satu allekirjoittaa ja sanookin sen olevan todella tärkeä tekijä viihtymisessä Kairestilla.

– Ja sitten te ihanat tyypit siellä toimistossa. Kun te tiedätte, te tunnette minut. Te tiedätte, että ette edes tarjoa sellaisia töitä tai kohteita, jotka eivät sovi minulle. On ollut tilanteita, että olen ollut välillä muualla ja soittanut sitten Tarjalle, Rietille tai kenelle vaan siellä toimistolla, että ”Hei, onko teillä minulle töitä, että nyt tarvitsisin jotain piristystä tai muuta” niin aina on yleensä ollut niin, että seuraavalle päivälle hommat löytyy.

– Et se on se juttu myös mistä tykkään, ettei tarvitse odottaa viikkokaupalla, että onkohan siellä minulle jotain. Ja minut otetaan vastaan sellaisena kuin olen. Jossain paikoissa tuntuu, että on korkea byrokratia eikä oikein tiedä miten päin pitäisi olla. Kairestilla saa olla juuri sellainen kuin itse on. Ihminen ihmiselle.

Satu kertoo, että hänen työmääränsä vaihtelevat paljon oman fiiliksen ja tilanteen mukaan. Välillä Satu tekee lyhyempää päivää ja välillä intoutuu tekemään töitä muidenkin edestä.

– Teidän kautta olen tehnyt päivän keikkaa. Välillä kun on ollut vauhti päällä, niin olen tehnyt aamun toisessa kohteessa ja illaksi vaihtanut toiseen kohteeseen.

– Välillä tulee oltua vähän ahne ja tehtyä töitä tosi paljon. Mahdollisuus on tehdä töitä niin paljon kuin jaksaa, 7 päivänä viikossa. Juuri tämä on se ihana puoli kun olet vuokratyöntekijä. Sinulla on se vapaus päättää ja tehdä töitä juuri siellä missä haluat, milloin haluat ja niin paljon kuin sinä haluat. Eikä kukaan tule sinulle sanomaan, että sinä et voi tehdä näin, sillä sinä itse päätät.

Mahdollisuuksia vuokratyössä Satu näkee melkeinpä kaikille.

– Vaikka olisit esimerkiksi kotiäiti ja sinulla on pienet lapset kotona. Voit esimerkiksi soittaa Kairestille, että nyt mulla on tällainen tilanne, että olen äitiyslomalla, mutta haluaisin pikkuisen tehdä jotain. Samalla pääsee vähän vauva-arjesta irti ja käymään ihmisten ilmoilla. Vaikka sen pari tuntia viikossa jos siltä tuntuu.

Satun itsensä lisäksi vuokratyön mahdollisuudet ovat viehättäneet myös muita hänen perhepiirissään.

– Minullakin on tytär, joka on myös Kairestilla töissä. Tekee keikkaa välillä juuri siksi, että pääsee hetkeksi tekemään aikuisten juttuja vauva-arjen keskellä.

– Myös vanhin poikani, joka työskentelee kokkina, tekee Kairestille töitä. Samoin pikkuveljeni tytär on ravintola-alalla ja tekee töitä Kairestin kautta.

Niin kuin joka työpaikassa, myös Kairestilaisille on tärkeää, että hommat toimivat ja perusasiat ovat kunnossa.

-Myös lapseni ovat tykänneet Kairestilla siitä, että hommat toimii niin kuin on ollut puhe ja töitä on ollut niin paljon kuin ovat halunneet tehdä.

Mitä Satu haluaisi sanoa ihmisille, jotka miettivät, voisiko vuokratyö olla sopiva vaihtoehto myös itselle?

– Olen ollut elämässäni muistaakseni yhden päivän työttömänä. Aina löytyy töitä jos haluat tehdä. Jos itse arvostat sitä mitä teet ja jos itse vain haluat, niin sinä voit tehdä ihan mitä vaan. Kairestillakin on kaikkea mahdollista työtä, kaikille jotain.

– 35 vuotta on keittiötöitä takana. Välissä on jotain muutakin kokeiltu, mutta aina minä vaan itseni keittiöstä löydän.

Rieti Rautaparta
// Työntekijätarinat

Joona: haastattelusta suoraan töihin

keskiviikkona 30.9.2020